Songül DÜNDAR


dundar_songul@hotmail.com
  Tüm Yazıları

23 NİSAN NEDEN BAYRAMDIR?

Egemenlik…

Millet…

Kayıtsız şartsız…

Bu sözcüklerin her biri bile bize, Mustafa Kemal Atatürk’ü ve O’nun kurmuş olduğu Cumhuriyet’imizin temel ilkelerini, anımsamamıza yetmektedir…

“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!”

Diyen;

Mustafa Kemal Atatürk, en büyük eserim dediği Cumhuriyet’in halk egemenliğine dayalı olması gerektiğine inanarak bu sözü söylemiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin önemine, görevlerine ve geleceğe inancını ifade etmek için söylemiştir. Bu cümlenin slogan olarak kabul edilmiş olması da bu yüzdendir. Bu böyle bilinmelidir.  

Atatürk düşüncesine göre ulusal egemenlik kavramı…

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Egemenlik” konusundaki düşüncelerini belirtmeden önce, konunun özüne ve tarihsel gerçeklere biraz açıklık getirelim.

Tanımlara baktığımızda;

Egemenlik: “Bir ülke ve ulusun, onun tüzel kişiliği olan devletin yasama, yürütme, yargılama yetkilerinin tümü” şeklinde karşımıza çıkmaktadır. 

Egemenlik bir buyruktur…

Buyruğun yasama, yürütme ve yargılama gücü; bir kişide, bir grupta, ya da milletin elinde olabilir. Eğer bir kişi veya grup, bu gücü dilediği gibi kullanıyorsa, toplumun görevi de sadece kendinden isteneni yerine getirmekten başka bir şey olamaz. Başka bir deyişle; halk isteklerini dile getiremez, hoşuna gitmeyen uygulamaya ses yükseltemez, düşüncesini açıklayamaz, eleştiremez. Bunların hiçbirini yapmaya hakkı bulunmamaktadır.  

Benzer bir sistem olduğu için Kurtuluş Savaşı öncesi duruma bakalım.

Birinci dünya savaşı sonunda devlet yöneticileri çok ağır koşullu, “Mondros Mütarekesi”ni, başka bir deyimle; “Mondros Silah Bırakma antlaşması” imzalamak zorunda kalmışlardır.

Dev gemileriyle Çanakkale Boğazı’nı aşamayan düşman, elini kolunu sallayarak İstanbul önüne gelmiş ve kısa bir süre sonra da devletin başkenti olan İstanbul’u işgal etmişlerdir.

Devleti yönetenler kurtuluş için hiçbir çaba gösteremedikleri gibi; ordumuzun dağılmasına, silahlarımızın elimizden alınmasına, Anadolu kentlerinin ve devlete ait fabrikaların işgal edilmesine ses dahi çıkaramamışlardır. Daha da kötüsü; bir kısım devleti yönetenler dış ve iç düşmanlarla işbirliği yapmıştır. Bu da yetmezmiş gibi; 

Yurdumuzu düşman çizmesinden, milletimizi esaretten kurtarabilmek için çaba sarf eden Mustafa Kemal ve arkadaşlarını hainlikle suçlamışlardır.

“Vatan tehlikedeydi.”

Mustafa Kemal karar verdi.

“Vatanı kurtaracak yine milletin azim ve kararlılığıdır.” Dedi. Ankara’da bir meclis toplamak için; günlerce, haftalarca ve aylarca çalıştı…

Mustafa Kemal, Amasya Genelgesi ile Sivas’ta bir kongre toplanması için çağrıda bulunmuştur. Sivas Kongresi’ne giden yolda, Erzurum Kongre’sini yapmış bir önder olarak ünlenmiş ve milletin gönlüne kurtarıcı olarak nakış nakış işlenmiştir.

Sivas Kongresi’nde, Erzurum’da alınan aynı kararlar benimsenmiş, milleti temsil edecek bir heyet kurulmuş, Mustafa Kemal bu heyetin başkanı olarak seçilmiş ve bu kurulu olduğu gibi Ankara’ya taşımıştır.

Şunu da bilmek gerekir ki; Atatürk 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM’ni kurduğu zaman, ortada ülkeyi temsil edecek herhangi bir meclis de yoktu.

Çünkü:

Göstermelik de olsa toplanan Osmanlı Meclisi, 16 Mart 1920 tarihinde işgalci devletler tarafından basılmış ve dağıtılmıştır. İşgalci devlet güçlerinin baskısı ile 11 Nisan 1920 tarihinde Osmanlı Devleti’nin Meclisi resmen kapatılmıştır.  

Bunun üzerine doğuşundan ve hatta yaradılışından beri özgürlükçü ve demokrat olan milletimiz, Mustafa Kemal başkanlığında egemenliğini kullanmak için, 23 Nisan 1920 tarihinde ilk “Türkiye Büyük Millet Meclisi” olarak toplandı.  

Kurtuluş savaşını bu meclis kazandı. Yani: “TBMM”

Misak-i Milli sınırlarımızı bu meclis çizdi. Yani: “TBMM”

Cumhuriyetimizi bu meclis kurdu. Yani, “TBMM”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğu 23 Nisan 1920 Cuma gününden beri; milletimiz egemenliğini kendi seçtiği temsilciler eliyle kullanmaktadır. İşte o anlamlı günü dile getiren Gülüm Ana mahlaslı  “ 23 NİSAN” şiirim:

 

23 NİSAN

Milli iradenin varoluşudur

Umudun özüdür yirmi üç nisan

Ulusal bayramın kuruluşudur

Milletin sözüdür yirmi üç nisan

 

İlk millet meclisi kutsal bir kuram

Gelecek yıllara yol olur çıram

Bağımsızlık, zafer ne güzel kavram

Uygarlık gözüdür yirmi üç nisan

 

Göz koydu ülkeme hain ecnebi

Şahlandık kükredik aslanlar gibi

En büyük makamdır milletin kalbi

Tarihin izidir yirmi üç nisan

 

Gülüm Ana umut ışığı vatan

Çocuk yüreğinde aşk ile yatan

Eğitim üretim yükselen çıtan

Gönlümün yazıdır yirmi üç nisan

 

“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.” Diyerek…

23 NİSAN İŞTE BU NEDENLE BAYRAMDIR…  

23 NİSAN BU NEDENLE BAYRAM OLARAK KUTLANMAKTADIR.

23 NİSAN EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI;

ÇOCUKLARIMIZA VE HEPİMİZE KUTLU OLSUN…  

*** Köşe Yazarlarımız İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyesidir ve telif hakları İLESAM tarafından korunmaktadır. Köşe Yazarlarımızın yazıları izinsiz olarak kopyalanamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz. İzin almadan yazıları kopyalayıp başka yerde yayınlayanlar, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunu kapsamında İLESAM'ın kendilerine açaçağı maddi tazminat davasını kabul etmiş sayılır.


 Okunma Sayısı : 709

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız
E-Posta
Girilecek rakam : 907447
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.