Astronomi-Din ilişkisi gerçekten netameli bir konu. Mesela Afrika Büyük Sahrasında yaşayan Tudarehler Sirius (Köpek) yıldızından geldiklerini nereden biliyorlar? Cevap vermek zor!
Sabit bin Kurre! Bence İslam’ın en önemli isimlerinden biri! Lakin ilim/bilim düşmanı yobaz muarızları/karşıtları ona “Pagan” damgasını yapıştırmışlar. Pagan hor görülen köylü anlamında bir söz! Kasıt, sözün kullanılış amacıyla Romalıların çoktanrılı dini! Kurre uzakta değil X. Yy da Urfa’da yaşamış bizim topraktan biri! Makro kozmos “küre”lerine ismini vermiş; demek ki Küre sözü onun adıyla başlamış görünüyor. Astronom ve matematikçi… Çekim Nazariyesi/teorisi, Atlas Feleği/yörüngesi demiş demesine de bunlar ilahiyatçılarımızın kafasına ve diline uymuyor anlaşılan!
Okuduğum “miracnâme” ler başta olmak üzere pek çok İslâm kaynağından aldığım notlarla size gök kapılarını biraz açmak isterim. Hele ki Türk Uzay Ajansı kurulduğu, Roketsan’ın günümüzdeki başarılı faaliyetleri, Hele ki “İstikbal göklerdedir” diyen Atatürk’ün vasiyeti olarak…
Bana göre Batlamyus Astronomisi, Miracnâmeleri ve İslam gökbilimini temellendirmiştir. Nerden mi biliyorum? Atatürk Dönemi Lise III ders kitabı olarak okutulan Ali Yar’ın yazdığı, Milli Kütüphaneden fotokopisini edindiğim Kozmografya kitabından…
Şu Miraç ruhen mi? Bedenen mi? Tartışmalarına girmeden ve bastı zaman, tayyi mekân kavramlarına uygun örnek olan, Hz Peygamber ve elçi melek Cebrail’in yedi kat gökleri geçip Sidreti Münteha’ya, Allah katına çıkış özetini vereyim. Hem de Kudüs’ün, Miraç ve göklerin Müslümanlar için ilk kapısı Mescidi Aksa’nın gündemimizde olduğu bu günlerde…
Birinci gökte Âdem peygamber vardır. Adem derseniz yokluk, Âdem derseniz varlık olur. İkisi arasında bir şapo/şapka farkı vardır. Hepimiz Âdemoğlu/insan olduğumuz için ziyaretsiz, izinsiz buradan geçilmez!
İkinci gök Utarit göğüdür. Miraçta teyze çocukları olan ve daima gülen Hz İsa ile daima ağlayan Yahya Peygamber burada ziyaret edilir…
Üçüncü gök Zühre göğüdür. Burada Yusuf Peygamber hüküm sahibidir. Kuran’ın konu bütünlüğü gösteren Yusuf Suresi, dünyanın en güzel aşk hikâyesini anlatır ve Elif, Lâm, Râ sırrını bilmeyen Yusuf ile Züleyha’ya da üç harfli beş noktalı AŞK a da (Ayın-Şın-Kâf) erişemez!
Ah! Bizim Güneşimiz, Şems göğü İdris A.S. göğüdür. Dördüncü gökteki İdris peygamber, mitolojideki Hermes’tir iddiaları vardır. Meraklısı, Mevlana’nın torunu Cemalnur Sargut Hanımefendinin kitaplarına bakabilir. Hülle biçen İdris Nebi terzidir ve çok önemlidir.
Arada hatırlatayım Namaz müminin miracıdır!
Beşinci gök Merih göğüdür. Burası Harun Peygambere aitmiş.
Altıncı gök Müşteri adlı yıldızın göğü ve Kelimullah (Allah’la konuşan) Musa Peygamberin katıdır. Hz. Peygamberin inip çıktığı, geriye dönüş kapısıdır ve bu felekte namazın 50 vakitten, beş vakte indirilmesi anlatısı vardır. Sanki Miraçtan önce namaz yokmuş gibi!
Yedinci Gök Katı Zühal Feleğidir ki Hz İbrahim Halilulah’a (Allah’ın dostu) aittir. Habibullah yani Allahın en sevgilisi peygamberimizin getirdiği Ekmel ve son din İslam ile Yahudilik ve Hıristiyanlığın, bazı kayıtlara göre de Budizm, Zerdüştizm ve diğer dinlerin kesiştiği isimdir Hz İbrahim…
Sonrasını ne siz sorun, ne de ben yazayım! Sidreti Münteha’ya Cebrail Aleyhisselamın dahi girme izni yok! Lâkin yine de ipucu vereyim: Nehran Zahiran (Nil ve Fırat görüntüsü), diğer ikisi Cennet ırmağı olan dört ırmak, Küntü Kenz sırrı, süt-şarap-bal kâseleri ve daha neler…
Bu vesileyle Ramazan Bayramınızı tebrik ederim.
*** Köşe Yazarlarımız İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyesidir ve telif hakları İLESAM tarafından korunmaktadır. Köşe Yazarlarımızın yazıları izinsiz olarak kopyalanamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz. İzin almadan yazıları kopyalayıp başka yerde yayınlayanlar, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunu kapsamında İLESAM'ın kendilerine açaçağı maddi tazminat davasını kabul etmiş sayılır.