Cehennemin yedi kapısı ve yedi katını bir önceki makalemde yazdıktan sonra Cennetin sekiz kapısı ve sekiz katını yazmak artık üzerime vacip olmuştur. Gerçi bu kapılar, kişi ve cemaatlere göre kaynaklarda farklılık göstermektedir. Kapılar ihtilaflıdır. Misal kimileri zikir kapısı kimileri de ilim kapısı demişlerdir. O halde kapıları ilim ve tefekkürüme göre, kısacası bana göre yazacağımı peşinen ifade edeyim.
On yıl kadar önce rüyamda çember sakallı, hoca kılıklı büyük kalabalığın bir kapı önünde yığıldığını görmüştüm. Cennet meleklerinin başı olduğunu sandığım Rıdvan heybetinde birine burada ne olduğunu sordum. Onların, bu kapıdan Cennete gireceklerini sandıkları için burada bekleştiklerini, hâlbuki şahsımın ilmiye sınıfına mensup olduğunu, sekiz kapıdan istediğimden içeri girebileceğimi söylemişti. Rüyası ve umudu mükemmel ki artık yazmakta bir beis/sakınca görmüyorum.
Cennet ahiret âleminde ebedi saadet yurdudur. Cenneti kazanmak için dünya imtihanından başarıyla geçmek ve Cennet ödülünü kazanmak gerekir.
Türkmen kocası, kolektivist Simavna Kadısı Şeyh Bedrettin, Varidatında “Cennet ve Cehennemden bu dünyada örnekler vardır” demesi; tahrif edilerek “cennet ve cehennem bu dünyadır” şeklinde tevil edilmiştir. Siyasi mülahazalarla darağacına asılan Bedrettin’in, M. Arabî’nin Füsûsune iki asır sonra Şerh (açıklama) kitabı yazdığı ve bu Şerhe Akşemsettin’in de Şerhin Şerhini bir asır sonra yazdığının altını çizelim. İlim zinciridir ki İbni Sina, Yesevi, Yunus Emre gibi nice büyüklerin Cehennem korkusu veya Cennet isteğiyle değil her şeyden üstün olan Allah sevgisiyle icraat ve iman ettiklerini de ekleyeyim.
İrem Bağı veya Cenneti, yeryüzünde inşa edilmiş özenti cennettir. Yemen’de ve Şiraz’da yapıldığı iddiaları vardır. İslâm’dan ve sure adı olarak Ahkâf şehrinin, Kuran’dan (Fecr 6-8) başka dayanağı olmayan İrem’in, her halükârda Ad kavmiyle ilişkisi vardır. Şeddat tarafından yapılan ağaçlar, altından ırmaklar akan bahçeleri, yakut ve zebercedden sütunları ve altın ve gümüşten olan sarayları ile bu cennet şehirde 900 yıl hüküm sürüldüğü tefsirlerde yazılıdır. İran-Şiraz’daki İrem ise Kaçar Hanı tarafından yaptırılmış Saray ve botanik bahçesi ile Cennet özentisi ve özlemidir denilebilir.
Bazen dostlarım bu bilgileri bu kadar rahat kullanıp kaynak göstermediğimi ifade ediyorlar. Akademik bir kaygım yok ki okuma ve araştırmalarımdan dipnot ve kaynakça vereyim! Şimdi reklama da girse, merakınızı gidermek için eski Ankara milletvekilimiz Prof. Dr. Mustafa Erdem’in Hz Âdem kitabını okuyup çok yararlandığımı belirtmekle yetineyim. O halde;
İslam’da Cennet kapılarını sıralayalım:
SALÂT Kapısı, ibadet edip namaz kılanların kapısı ve inanca göre ilk ahiret sorusu namazdan olacakmış…
CİHAD Kapısı, Allah ve din, vatan ve millet, bayrak ve namus için savaşanlar, bu uğurda şehit ve gazi olanlar için…
REYYAN Kapısı, oruç tutanlar, nefsi ile mücadele ve mücahade edenlerin kapısı…
SADAKA Kapısı, fitre ve zekât verip hayır ve hasenat (yol, köprü, okul, hastane vb yaptıranların) kapısı…
HAC Kapısı, Farz olan Hacca gidenlerin, hicret edenlerin ve zorunlu göçmenlerin kapısıdır…
AF Kapısı, Suçu ve kusurları bağışlayanların ve Allahın affına uğrayanların girecekleri kapı…
EYMEN Kapısı, tevekkül ehli, mübarekler ve arif evliyalar kapısıdır.
İLİM Kapısı, Âlimler ve ilim eseri sahiplerinin kapısıdır. Bazı cahiller bu kapı yerine zikir kapısı diyerek Sayısal İslamı dayatmaktadır. Hâlbuki zikre karşı değiliz ama Mescidi Nebevide (Peygamber Mescidinde) İlim ve Zikir meclislerinin kurulduğunu, Hz Peygamberin İlim meclisine tercihan katıldığını ve ilmin üstünlüğünü ifade ettiğini gayet iyi biliyoruz. Kuranda ise Allah lafzından sonra en çok ilim sözcüğünün zikredildiği/tekrarlandığı bilgisini de buna delillendirelim.
Kuran Ayetlerinde Cennet (Bahçe demektir) adları, katları ve nitelikleri yine sekizdir:
NAİM (mutlu, huzurlu) cennetleri 82/13, 83/22
ADN (ikamet) cennetleri 98/7
FİRDEVS (orta bahçe) cennetleri 18/7, 23/11
HÜSNA (daha güzel) cennetleri 10/26
DARÜL MUKÂME (esas durulacak yer) cennetleri 35/35
İLLİYÎN (iyilerin yeri) cennetleri 83/18
DARÜL HULD (ebedîlik yeri) cennetleri 2/25
MEVÂ (sığınılacak yer) cennetleri 32/19, 53/15
*** Köşe Yazarlarımız İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyesidir ve telif hakları İLESAM tarafından korunmaktadır. Köşe Yazarlarımızın yazıları izinsiz olarak kopyalanamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz. İzin almadan yazıları kopyalayıp başka yerde yayınlayanlar, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunu kapsamında İLESAM'ın kendilerine açaçağı maddi tazminat davasını kabul etmiş sayılır.