Songül DÜNDAR


dundar_songul@hotmail.com
  Tüm Yazıları

11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ

   

      Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanması amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edildi.

     “Dünya Kız Çocukları Günü”nün 2011 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmesiyle;

Kız çocuklarının insan haklarını güçlendirmek, kız çocuklarının yaşadığı ayrımcılık ve istismar çeşitlerine ve cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek, amacıyla belirlendi.

        Toplumsal cinsiyet ayırımcılığına maruz kalan kızlarımız, kadınlarımız siyasal, yasal, sosyal ve ekonomik haklara sahip olmada, bu haklarını kullanmada eşitsizliklere uğramışlardır. Her alanda olduğu gibi aile reisliği, malları yönetme, yürütme, iş kurma gibi eylemlerde de fırsat tanınmamaktadır.  Bu da Atatürk’ün dediği gibi toplumumuzun başarısızlık sebebidir.

“Kadınlarımız erkeklerden daha çok aydın, daha çok kültürlü, daha fazla bilgili olmaya mecburdurlar. Eğer gerçekten milletin anası olmak istiyorlarsa böyle olmalıdırlar.” (Atatürk)

      Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına biçilen rolün ortadan kaldırılması için toplumun tüm bireylerinin eğitilmesi gerekir.   Sağlık, siyaset ve kamu yaşamına katılmada kadınların da toplumun eşit bireyi olduğu unutulmamalı, ayrıcalıklı davranılmamalı. Aile ve toplum da hak ve sorumluluklarda eşitlik sağlanmalı, aile içinde kararlar birlikte alınmalı. Ailede ki kız ve erkek çocuklarının aynı davranış içinde yetiştirilmeli. Kızımız, kardeşimiz eşimiz, oğlumuzun ve kızımızın anası olan kadınlarımızın şiddete uğraması engellenmeli.

          Kadınların namusu toplumun ve ailenin namusu olarak görülmektedir. Bu nedenle kız çocuklarının eğitime ve çalışmaya katılmaları, faaliyetlerde bulunmaları engellenir, engellenmediğinde de çok sıkı bir denetim altında tutulurlar. Töre ve namus gibi gerekçelerle okuyamayan kız çocukları çok küçük yaşlarda evlendirilmekte, bağımsız ve eşit bir yurttaş olarak toplumsal yaşama katılamamakta,  şiddete uğrama ihtimalleri artmaktadır.

         Toplumumuzda da,”Kadının yeri evidir” anlayışına sığınmışlık vardır. Ev kadınlarının geçinmek için eşine bağımlı olması onu geri plana itmektedir. Çalışmak kadının dünyaya bakışını değiştirir. Ailesinin geçiminde eşinin destekçisi olur. Kendine olan güveni artar. Günümüz koşullarında fırsat yakalayan kadınlarımız başarısını her alanda kanıtlamıştır.

         Toplumsal ve ekonomik gelişme için kız çocukları bilim ve teknolojide güçlenmelidir. Kız çocuklarının okuması, eğitilmesi toplumsal gelişmenin en önemli adımlarındandır.

      “Kızlarını okutmayan bir millet, oğullarını manevi öksüzlüğe mahkûm etmiş demektir.”                 (Tevfik Fikret)

       “Kadınlarını geri bırakan toplum, geride kalmaya mahkûmdur.(Mustafa Kemal Atatürk)

      “Dünya Kız Çocukları Günü”nde; günün amacına uygun olarak kız çocuklarının istismara uğramadığı, evlendirilmediği, eğitimli, güçlü, özgüvenli eşit yurttaş olduğu bir dünya ümidiyle  “Dünya Kız Çocukları Günü” kutlu olsun.

 

*** Köşe Yazarlarımız İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyesidir ve telif hakları İLESAM tarafından korunmaktadır. Köşe Yazarlarımızın yazıları izinsiz olarak kopyalanamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz. İzin almadan yazıları kopyalayıp başka yerde yayınlayanlar, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunu kapsamında İLESAM'ın kendilerine açaçağı maddi tazminat davasını kabul etmiş sayılır.


 Okunma Sayısı : 1100

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız
E-Posta
Girilecek rakam : 261388
Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.